AUTENTIFICAREA VINURILOR SI STABILIREA
COMPOZITIEI ULEIURILOR VEGETALE ROMANESTI, PRIN METODE FIZICE PERFORMANTE
(1H-RMN, 13C-RMN,
GC-SM)
Proiect CNCSIS
nr. 240/01.10.2007-2010, Cod. ID 928
Rezumatul proiectului
Prezentul proiect
vizeaza elaborarea unor metode de analiza instrumentala si compozitionala prin
metode fizice moderne (1H-RMN, 13C-RMN, GC-SM). Este
propusa o metoda de autentificare a vinurilor romanesti bazata pe o tehnica
experimentala nelaborioasa (inregistrarea spectrului 1h-rmn direct pe o proba
de vin, fara prelucrare prealabila) urmata de o prelucrare a datelor prin
metode chemometrice originale sau descrise in matematica statistica. Pe aceasta
cale este posibila autentificarea vinurilor dupa soi, provenienta geografica si
recolta, precum si depistarea adulterarilor sau cupajelor. Este propusa
deasemeni o metodologie de stabilire a autenticitatii vinurilor pe baza
analizei gc-ms a unor extarcte de vin in solventi organici.
Proiectul vizeaza
deasemeni stabilirea compozitiei pe tipuri de acizi a uleiurilor vegetale
romanesti folosind metode 1H-RMN si GC-MS si o autentificare a
uleiului de floarea soarelui dupa caracteristici de provenienta biologica,
geografica si tehnologica. Sunt incluse si obiectivele de dozare a acizilor
trans in uleiuri tratate termic precum si functionalizarea acizilor nesaturati
(pe modelul acidului oleic) prin grefarea unor mostre structurale de cromofori
si antioxidanti.
Echipa de cercetare a proiectului
Nume |
Poziția în cadrul proiectului |
TODASCA Cristina |
Cercetator cu experienta Director proiect |
ROSCA Sorin |
Cercetator cu experienta |
DRAGHICI Constantin |
Cercetator cu experienta |
STAN Liane
Raluca |
Cercetator cu experienta |
CHIRA Nicoleta |
Doctorand (Doctor) |
Gradul de implicare al
tinerilor cercetători
Doctorandul echipei a sustinut
public teza de doctorat intitulata Analiza
uleiurilor vegetale romanesti prin metode fizice moderne in decembrie 2009
Problemele abordate de aceasta pe parcursul eleborarii teze de doctorat,
care sunt legate de subiectul acestui contract de cercetare privesc:
Corelarea
metodelor cromatografice si RMN pentru analiza structurala si de compozitie a
uleiurilor vegetale
Corelerea analizei
structurale si de compozitie aplicata la trigliceride in raport cu esterii
metilici
Autentificarea
uleiurilor vegetale
Modificari
chimice ale uleiurilor vegetale
Începând din anul 2008 un alt doctorand
s-a alăturat grupului: Anamaria Hanganu. Aceasta beneficiază de o bursa POSDRU
si este implicata in lucrările de cercetare ale proiectului. Tema lucrarii de doctorat este: Autentificari
de vinuri prin prelucrarea chemometrica a informatiilor furnizate de metode
spectrometrice si cromatografice
In cadrul proiectului mai sunt implicați
si următorii studenți aflați in cadrul efectuării studiilor de Master
(din anul 2009):
-
Mihaela Nicolae student master
-
Aurelia Rosu student master
-
Anca Tain student
master
Cota din
cheltuielile de personal si mobilitati atribuite cercetătorilor în formare
implicați în proiect
Anul |
Doctorand |
% Cheltuieli personal |
%
Cheltuieli mobilitati |
2007 |
Nicoleta Chira |
17% |
- |
2008 |
Nicoleta Chira |
23% |
90% |
2009 |
Nicoleta Chira |
23% |
95% |
2010 |
Nicoleta Chira |
23% |
22% |
Obiective si activități. Rezultatele obținute
Toate obiectivele propuse pe
parcursul desfășurării proiectului au fost realizate.
In cadrul acestui proiect au fost propuse o serie de
obiective cu privire la stabilirea compozitiei si autentificarea vinurilor si
uleiurilor romanesti utilizand metode fizice performante de analiza. In
continuare vom prezenta principalele obiective propuse si realizate in proiect
subliniind doar cele mai importante rezultate obtinute. Pentru o mai buna
sistematizare a rezultatelor vom prezenta pe rand directiile de cercetare
abordate pentru vin si apoi pe cele pentru ulei, desi adeseori abordarile au
avut puncte comune.
1. Obiectiv
propus și realizat: Crearea unei banci de mostre de vinuri romanesti de
diferite soiuri și podgorii de provenienta din recolta 2007 și urmarirea
procesului de fermentatie prin analiza compozitionala 1H-RMN
Colectarea mostrelor autentice de must si
vin pe soiuri și podgorii
În vederea indeplinirii acestei activitati au fost
colectate musturi si vinuri autentice obtinute numai din struguri din soiurile
Merlot, Cabernet Sauvignon, Feteasca Neagra, Pinot Noir, Muscat Ottonel, Chardonnay, Pinot Gries, Tamaioasa Romanesca, Sauvignon
Blanc si Riesling de provenienta din recolta 2007, cultivate în zonele viticole Valea
Calugareasca si Murfatlar.
Probele de must au fost supuse fermentarii sub influenta
drojdiilor naturale cât și fermentarii cu adaos de drojdii fermentative
selectionate.
Inregistrarea
spectrelor 1H-RMN la 5 intervale regulate din perioada de
fermentatie
Pentru o urmarire sistematica a procesului fermentatiei
alcoolice naturale a vinurui, au fost alese 5 momente distincte de inregistrare
a spectrelor 1H-RMN, în functie de modificarile care se produc în
compozitia mustului. Spre exemplificare în figura 1 sunt prezentate spectrele 1H-RMN
obtinute în timpul fermentatiei alcoolice a mustului Feteasca Neagra. Cele
cinci momente alese pentru inregistratea spectreleor 1H-RMN sunt
prezentate în tabelul 1. Pentru toate vinurile luate în studiu au fost
inregistrate spectrele cu aceeasi regularitate. Masurarea timpului de
fermentare scurs între inregistrari s-a facut în ore, abaterile fiind de maxim
±10 minute.
Tabel 1. Momentul
inregistrarii spectreleor 1H-RMN pe percurul desfasurarii
fermentarii
Nr. Crt. |
Proba |
Timpul de fermentare (zile) |
|
P1 |
0 inceputul
fermentarii alcoolice |
|
P2 |
2 |
|
P3 |
3 |
|
P4 |
4 |
|
P5 |
15 incheierea fermentatiei alcoolice |
Dozarea componentelor pe parcursul procesului fermentativ
s-a efectuat pe baza markerilor stabiliti pentru fiecare componenta în parte.
În figura 1 sunt prezentate cateva semnale utilizate ca marker pentru diferite
substante componente ale mustului și respectiv vinului. Se poate observa din
figura 1 cum se consuma pe parcursul fermentatiei monozaharidele, formandu-se
etanol și alte componente în reactii paralele (glicerina, acid succinic, acid
acetic, 2,3 butandiol, etc.).
În toate cazurile studiate fermentatia alcoolica
desasurata sub influenta drojdiilor naturale s-a incheiat în aproximativ 15
zile. Intrucat o practica tot mai intalnita în procesarea industriala a vinului
prevede utilizarea unor drojdii selectionate pentru fermentarea vinului, au
fost studiate mostrele de must luate în studiu și prin inducerea fermentarii
prin adaugarea de drojdii. Drojdiile folosite au fost de tipul Sacharomyces cerevisiae. În cazul
fermentarii induse perioada de fermentare s-a redus, scurtarea timpului de
fermentare are loc și în cazul fermentarii industriale a vinului, în urma
adaugarii de drojdii selectionate.
Figură 1. Spectrele 1H-RMN inregistrate în timpul fermentarii
naturale a unui vin soiul Feteasca Neagra Monozaharide Glucoza Fructoza Glicerina Acid succinic Acid acetic Etanol Etanol Etanol P1 P2 P3 P4 P5 2,3 butandiol
Interpretarea datelor în termenii variatiei
compozitionale pe produsi cu structura cunoscuta
Dozarea componentelor s-a efectuat față de standardul
intern TSP (trimetilsililpropionatul de sodiu) introdus în solventul deuterat
în concentratie cunoscuta 10 mM/L. În probele de must supuse analizei au fost
dozate monozaharidele fermentescibile (glucoza și fuctoza) folosind markerii:
dubletul de la 4.1 ppm pentru fructoza și respectiv tripletul de la 3.2 ppm
corespunzator glucozei.
Dintre soiurile de must luate în studiu cea mai mică
cantitate de zaharuri a prezentat soiul Cabernet Sauvignon (cu un continut
intial de zaharuri de 254 g/L), iar cel mai bogat în zaharuri a fost soiul
Feteasca Neagra (cu un continut total de zaharuri de 266,5 g/L).
Spectrele înregistrate la diferiți timpi arată că, în
afară de creșterea cantității de etanol pe seama consumului de zaharuri, se
observă și modificări ale concentrațiilor altor sustanțe în timpul fermentației
(figura 1). Are loc creșterea cantității de acid acetic, care are drept marker
semnalul de la 2.1 ppm și a cantității de acid succinic (marker pentru acest
acid este picul de la 2.6 ppm). Și cantitatea de glicerină (picul de la 3.5
ppm) crește pe masură ce se consumă glucoza. Dozarea acestor componente este importanta
întrucât concentrația lor poate îmbunatăți sau poate deteriora caracteristicile
organoleptice și calitative ale vinului.
S-a observat că în timpul fermentației naturale a
mustului acidul acetic apare în probă, în cantități dozabile, după aproximativ
2-3 zile, acidul succinic după aproximativ 3-6 zile, iar glicerina poate fi
dozată direct abia după 6-9 zile. Deși aceasta din urmă este vizibilă mai
repede în spectru, sunt întâmpinate greutăți în dozarea ei datorită
suprapunerii semnalelor de monozaharide peste cele ale glicerinei. Numarul de
zile dupa care pot fi dozate anumite componente cât și cantiatile obținute în
urma fermentaiei, sunt diferite de la un soi de vin la altul. Pentru probele de
must luate în studiu s-au obtinut în urma fermentatiei naturale cantitati cuprinse între de 0.4 - 0.5 g/L de acid acetic, 0.4 - 0.6
g/L acid succinic și respectiv 6.9 7.8 g/L glicerina.
În urma fermentatiei alcoolice indusa cu ajutorul
drojdiilor, s-a observat în toate cazurile obținerea unor cantități mai mari de
etanol decât în cazul fermentației naturale. De asemenea s-au observat
obținerea unor cantități similare de acid acetic, cu cele obținute prin
fermentația naturală, și a unor cantități mai mari de acid succinic și
respectiv glicerina.
2. Obiectiv
propus și realizat: Elaborarea procedurii de autentificare a vinurilor de
diferite soiuri, podgorii prin prelucrarea chemometrică originală a datelor
furnizate de spectrele 1H-RMN
În
figurile de la 2 pana la 5 sunt prezentate profilurile generale ale spectrelor 1H-RMN,
ale unora din probele studiate.
Figură 2. Zona 0 4.6 ppm a
spectrului 1H-RMN a unei probe de vin
soiul Feteasca Neagra
Figură 3. Zona 0 4.6 ppm a
spectrului 1H-RMN a unei probe de vin
rosu, soiul Cabernet Sauvignon Figură 4. Zona 0 4.6 ppm a
spectrului 1H-RMN a unei probe de vin
alb, soiul Muscat Ottonel Figură 5. Zona 0 4.6 ppm a
spectrului 1H-RMN a unei probe de vin
alb, soiul Pinot gris
Se
poate observa ca de la un soi de vin la altul compoziția este similara,
profilul general al probei este asemănător, dar pot fi observate și mici
diferențe, mai ales de concentrație, care prin cuantificare dau amprenta
soiului respectiv permițând autentificarea vinurilor.
Prelucrarea
chemometrica a datelor
Prelucrarea chemometrica a datelor
este modalitatea prin care sunt cuantificate în mod sistematic diferențele care
apar în spectrele 1H-RMN pentru soiurile de vin luate în studiu. În
prelucrarea chemometrica a datelor sunt urmărite doua direcții principale:
- prima presupune utilizarea
informațiilor cu privire la concentrația diferitelor componente identificate și
dozate în vin, obținute din fiecare spectru 1H-RMN
- a doua presupune transformarea
fiecărui spectru 1H-RMN
intr-un sir de valori obținut prin integrarea spectrului pe ferestre
spectrale înguste (de 0.2 ppm). Acest lucru permite obținerea a 49 de variabile
pentru
fiecare spectru 1H-RMN. Se elimină din spectrul 1H-RMN
zona 4,7 - 5,1 ppm datorită proximității semnalului suprimat al apei, care
poate duce la rezultate eronate, generate de procedura de suprimarea a semnalului
apei, procedură care poate afecta semnalele aflate în imediata vecinătate a
acestuia. Integrarea s-a realizat de doua ori,
pe intervale intercalate, pentru fiecare spectru 1H-RMN, urmărind
eliminarea micilor variații ale poziției semnalelor în spectru, generata de
micile diferențe de pH și respectiv de concentrație.
Prelucrarea
chemometrica s-a desfășurat pe două căi paralele.
Una
dintre cai s-a bazat pe utilizarea metodei PCA (metoda chemometrică des
utilizată în interpretarea datelor bazându-se pe calcule de statistică
matematică). În urma acestei analize a datelor s-a observat că prin
reprezentarea PC1 funcție de PC2 se obține o grupare a probelor de vin în
funcție de podgoria de proveniența, iar prin reprezentarea PC1 funcție de PC3
se obține o grupare a probelor funcție de soiul de vin.
Figură 6. Reprezentarea
scorurilor corespunzătoare primelor 2 componente principale Murfatlar Valea
Călugăreasca
Cea
de-a doua cale de analiză a datelor a presupus utilizarea unei metode proprii
de calcul, metoda zonelor de certitudine. Aceasta metoda permite
diferențierea vinurilor două cate două. Utilizarea ei este importantă deoarece
permite diferențierea între vinuri care au compoziție destul de apropiată.
Modul de
inregistrare a spectrelor RMN
Spectrele
RMN au fost înregistrate folosind un spectrometru Bruker Avance DRX 400, în
pulsuri, cu transformată Fourier, echipat cu gradienți de câmp pe axa z,
operând la câmpul de 9.4 Tesla, corespunzător frecvențelor de 400 MHz pentru
nucleul 1H și 100 MHz pentru nucleul
Spectrele pentru vinuri și musturi au fost
înregistrate în concentrație 1: 9 (D2O : vin) raport volumic. Deplasările
chimice au fost exprimate în valori d (ppm), utilizând ca referința TSP
(0.00 ppm) pentru spectrele 1H-RMN. Parametrii tipici pentru
spectrele 1H-RMN înregistrate cu spectrometrul Avance 400 au fost:
puls 35°, fără atenuarea puterii, timp de achiziție 4s,
fereastra spectrală 6.4 KHz, număr de scani 16, număr de puncte înregistrate
52K. FID-ul nu a fost procesat înainte de transformarea Fourier. Durata medie
de înregistrare a unui spectru 1H-RMN (cu sau fără suprimarea
semnalului apei) este de aproximativ 4 minute.
Înregistrarea spectrelor RMN se face cu ajutorul
spectrometrului Bruker Avance 400 folosind programul Top Spin.
4. Obiectiv
propus și realizat: Elaborarea
procedurii de autentificare a vinurilor de diferite soiuri, podgorii (si,
eventual, recolte) prin prelucrarea chemometrica originala a datelor furnizate
de metoda CG-SM.
Stabilirea metodei de extracție continua
optima (solvent, timp de extracție, reproductibilitate)
Analiza CG-MS a vinurilor nu poate fi efectuata direct,
asa cum se intampla in cazul analizei RMN, fiind necesara o metoda de extractie
in prealabil. In cadrul acestei activitati am urmarit stabilirea metodei optime
de extractie continua a vinului.
S-a urmarit intai
stabilirea unui solvent potrivit pentru extractie care sa fie cat mai accesibil
si care sa poata extrage un numar cat mai mare de compusi organici. Au fost
alesi eterul etilic si clorura de metilen. In urma extracției continue cu eter etilic s-a observant o abundenta mai mare a compusilor extrasi. Acest
lucru a putut fi observat atat prin numarul picurilor din cromatograma cat și
prin analiza 1H-RMN a extractelor. S-a observant insa ca in urma extractiei continue cu eter
etilic in spectrul RMN al extractului se observa aparitia unei cantitati mai
mari de acetaldehida. Aldehida acetică s-a format cel mai probabil in timpul
extractiei în timpul extracției,
deoarece semnalele ei nu sunt vizibile în spectrul RMN al probei de vin și nici
în spectrul RMN al exractului obținut în
urma extracției cu CH2Cl2. Prin urmare s-a stabilit ca solventul
utilizat in extractii sa fie clorura de metilen.
Pentru stabilirea
timpului optim de extractie s-au analizat prin CG-SM probe de vin care au fost
supuse extractiei continue lichid-lichid 1h, 2h,... 10h. In urma identificarii
compusilor din cromatograma pe baza spectrului de masa obtinut, acestia au
putut fi dozati in diferitele probe. S-a observat ca dupa aproximativ 3-4 ore
se produce o stabilizare a cantitatii extrase pentru majoritatea compusilor
extractibili in clorura de metilen. Astfel se poate considera ca dupa 4 ore de
extractie continua lichid-lichid s-a atins optimul de extractie.
Problemele de
reproductibilitate ridicate de aceasta procedura sunt destul de importante
datorita numeroaselor etape de prelucrare pe care le sufera proba inainte de
analiza CG-SM propriuzisa. S-a observat ca analiza extractelor prin CG-SM
trebuie facuta imediat dupa extractie deoarece
in timp se produc modificari substantiale ale probei.
5.
Obiectiv propus
și realizat: Analiza compozitionala a vinurilor din banca de mostre creata prin
obiectivul 1, la 3 ani de invechire, prin spectrometrie 1H-RMN
Prelucrarea chemometrică a datelor
Datele spectrale obținute prin
spectroscopie RMN au fost prelucrate chemometric urmând două abordări: -
utilizarea valorilor numerice corespunzătoare componentelor identificate si
dozate in proba de vin prin metoda RMN
-
transformând spectrul 1H-RMN într-un sir de 49 de valori obținut
prin integrarea spectrului pe ferestre înguste de 0.2 ppm
Au fost
utilizate programe computerizate (StatistiXL, The Unscrambler, XLSTAT2010)
pentru analiza chemometrică a datelor folosind metode statistice de tipul PCA
si HCA. Au fost analizate probele de vin
provenite din podgoriile Valea Călugăreasca si Murfatlar. Probele din cele două
podgorii au fost analizate separat in funcție de podgorie. Probele analizate au
fost de vin roșu (soiurile Cabernet Sauvignon, Merlot, Feteasca Neagra si Pinot
Noir) si respectiv vin alb (soiurile Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Gris,
Muscat Ottonel, Riesling Italian si Tămâioasa Româneasca).
2007 2009 2008 2007 2008 2009
Figură 7. Reprezentarea scorurilor
corespunzătoare primelor 2 componente principale pentru probele din podgoria (A)Valea Calugareasca si (B)Murfatlar
In urma analizei chemometrice a datalor s-a
observat o grupare a probelor in functie de anul de invechire pentru toate
probele analizate, dupa cum se poate observa in figura 7.
Îndeplinirea acestui obiectiv
s-a desfășurat prin îndeplinirea a două activități importante: Crearea
băncii de mostre de uleiuri vegetale din producția româneasca și Înregistrarea
spectrelor 1H-RMN.
Banca
de mostre de uleiuri vegetale romanești a fost creata prin extracția uleiului
din semințe oleaginoase romanești autentice (floarea-soarelui, soia, rapița si
in) procurate de
Spectrele
RMN au fost înregistrate folosind un spectrometru Bruker Avance DRX 400, în
pulsuri, cu transformată Fourier, echipat cu gradienți de câmp pe axa z,
operând la câmpul de 9.4 Tesla, corespunzător frecvențelor de 400 MHz pentru nucleul
1H și 100 MHz pentru nucleul 13C.
Spectrele
1H-RMN ale uleiurilor vegetale au fost prelucrate chemometric pentru
deducerea compoziției pe clase de acizi grași. Tot prin ecuații chemometrice au
fost determinați indici tehnologici de calitate ai uleiurilor precum indicele
de iod si indicele de saponificare. Valorile obținute prin calcul chemometric
au fost comparate cu valorile determinate experimental prin metodele standard,
rezultatele fiind concordante.
Pentru
o parte din uleiurile din banca creata la compoziția pe cele 4 clase de compuși
este redata in Figura 1.
Figura 1. Compozitia
uleiurilor in acid linolenic, acid linolic, acizi grasi mononesaturati si
acizi grasi saturati
Îndeplinirea acestui obiectiv s-a
realizat prin îndeplinirea următoarele activități:
Obținerea
unor intermediari reactivi cu structură de derivați halogenați
Pentru
funcționalizarea grăsimilor nesaturate s-a avut in vedere utilizarea ca model a
oleatului de metil. Din acesta pot rezulta o serie de intermediari reactivi cu
structură de derivați halogenați, obținuți prin reacții de adiție de halogen,
substituție in poziție alilică sau succesiune de transformări a grupei COOH in
CH2-Br.
Oleatul
de metil a fost sintetizat prin esterificarea extractiva in 1,2-dicloroetan a
acidului oleic. Prin adiția bromului la oleatul de metil, in CCl4,
s-a obținut cu un randament de 86% intermediarul dihalogenat.
Un alt compus cu structura de
derivat halogenat a fost sintetizat prin reducerea cu LiAlH4 in Et2O
anhidru urmata de reactia cu PBr3 in CCl4 la reflux a
oleatului de metil.
Un
al treilea derivat halogenat a fost sintetizat pornind tot de la oleatul de
metil, prin substitutie in pozitie alilica cu N-bromosuccinimida (NBS) in CCl4
in prezenta de peroxid de benzoil ca initiator al reactiei radicalice.
Funcționalizarea prin grefare de unități
structurale cromofore
Obiectivul grefării de unități
cromofore pe catene hidrofobe s-a realizat prin reacția intermediarului
bromurat alilic reactiv cu un colorant azoic (sinteza tip Williamson) care a
condus la obținerea compusului colorat
portocaliu, conform Schemei 4.
Schema 4: Grefare de unități colorante pe catene hidrofobe.
Funcționalizare prin grefare de
unități structurale cu proprietăți antioxidante
Obiectivul grefării de unități
antioxidante pe catene hidrofobe s-a realizat prin reacțiile intermediarului
bromurat alilic cu diverși polifenoli (sinteze tip Williamson), conform Schemei 5.
Schema 5: Grefari de
unitati antioxidante pe catene hidrofobe.
Materiile prime, intermediarii și
produșii finali au fost caracterizați prin înregistrarea spectrelor IR și 1H-RMN.
Obtinerea de compusi marcati cu deuteriu in pozitiile 8, 11, 9 si 10 (eritro, treo )
pentru studii biochimice si medicale
O cale de sinteza a compusilor chimici marcati izotopic o
constituie strategia prin compuși organomagnezieni. O halogenura de alchil
reactioneaza cu Mg, iar la decompunerea cu D2O a intermediarului
Grignard se obtine un compus deuterat la atomul de carbon de care era legat
halogenul. Astfel, pornind de la bromura alilica se obtine pe aceasta cale
oleat de metil marcat izotopic in pozitia 8 sau 11 (Schema 6).
Schema 6: Sinteza unui
compus marcat izotopic
Transesterificarea trigliceridelor in esteri metilici ai
acizilor componenti utilizand banca de mostre creata prin activitatea 2.1 din 2008
În cadrul prezentei lucrǎri s-a
ales ca metodǎ de transesterificare varianta în catalizǎ acidǎ,
folosind drept catalizator complexul BF3·CH3OH (10-14%
m/vol.), pentru a se realiza o metilare totalǎ (trigliceride și eventuali
acizi grași liberi, conform unui protocol de lucru din literaturǎ.
Elaborarea metodei de calcul chemometric a indicilor
tehnici si a metodei de autentificare a fiecarui tip de ulei
Probele
de esteri metilici au fost supuse analizei cromatografice, folosindu-se
douǎ tehnici de identificare a esterilor metilici: metoda
identificǎrii prin compararea timpilor de retenție ai picurilor observate
cu timpii de retenție ai cromatogramei unui amestec comercial standard de 37
esteri metilici ai acizilor grași (SupelcoTM 37 Component FAME Mix)
metoda CG-etalon și metoda identificǎrii esterilor metilici prin
spectrele lor de masǎ metoda CG-SM.
Rezultatele de compoziție
determinate gaz-cromatografic constituie datele primare pentru analiza
statisticǎ cu scopul autentificǎrii tipului de ulei
(floarea-soarelui, soia, in și rapițǎ). Probele au fost împǎrțite în
douǎ loturi: de calibrare a modelului (16) și de testare a acestuia (S-5 și R-5). Pentru calibrarea
modelului de autentificare a tipului de ulei s-a folosit o metodǎ de
clasificare, Analiza Componenților
Principali (PCA). Aceasta este o
tehnicǎ de analizǎ a variabilelor unui sistem în funcție de gradul în
care acestea contribuie la descrierea variației acelui sistem. Astfel, prin
tehnica PCA se selecteazǎ un numǎr redus de
variabile (numite Componenți Principali)
care descriu în cea mai mare proporție variabilitatea sistemului original de
date. Aceste operații au fost efectuate folosind pachetul
software Unscramble 9.1 de
analizǎ statisticǎ.
În Figura 2 se prezintǎ spre exemplificare reprezentarea
scorurilor PC3/PC1 pentru lotul de calibrare.
Fl.-soarelui Soia In Rapițǎ
Figura 2: Reprezentarea scorurilor PC3/PC1 pentru lotul de
calibrare.
Se poate observa o grupare
satisfǎcǎtoare a probelor în funcție de tipul de ulei. Pentru testarea
modelului, se analizeazǎ în același fel și probele din lotul de testare,
urmǎrindu-se zona în care acestea vor fi reprezentate pe harta PC3/PC1.
S-a constatat cǎ probele din lotul de testare se plaseazǎ
corespunzor, respectiv în zona uleiurilor de soia și în zona uleiurilor de
rapițǎ.
Studiul
posibilitatilor de dozare prin metode cromatografice (CG-SM)
O problemǎ specialǎ o în analiza analiza
gas-cromatograficǎ a izomerilor trans sau a izomerilor de poziție a dublelor legǎturi
ai acizilor grași nesaturați o constituie separarea lor cromatograficǎ. Aceasta se poate rezolva folosind pentru separare coloane capilare
foarte lungi. De exemplu, în cazul de fațǎ, s-a folosit pentru
separarea esterilor metilici ai acizilor grași o coloanǎ capilarǎ
special proiectatǎ pentru separarea esterilor metilici ai acizilor
grași, model HP-5MS (poli[(dimetil-co-fenil-metil)siloxan]
cu 5% grupǎri fenil-metil, 30 m lungime,
Esterul metilic al acidului elaidic (izomerul trans al acidului oleic) apare în
cromatogramǎ separat corespunzǎtor de izomerul cis la timpul de retenție 27.24 (picul
corespunzǎtor oleatului de metil apare la 27.56).
Semnalele au fost calibrate ținându-se cont de
concentrația fiecǎrui component din amestecul standard, calculându-se
factorul de rǎspuns al detectorului pentru fiecare semnal în parte.
Esterii metilici ai acizilor grași din standard (inclusiv
cei trans) au
fost cuantificați corectându-se, pentru fiecare pic cromatografic, integrala
acestuia cu factorul de rǎspuns al detectorului calculat pentru acidul
gras corespunzǎtor, ținându-se cont de concentrația fiecǎrui
component din amestecul standard.
Factorul de rǎspuns al detectorului a fost
calculat raportându-se unitatea de arie a fiecǎrui semnal la unitatea de
arie a semnalului acidului oleic (dupǎ ce în
prealabil s-a realizat normalizarea concentrațiilor). Factorul
de rǎspuns utilizat la calcularea compoziției a reprezentat media a cinci
determinǎri. Pentru elaidatul de metil s-a calculat un factor de rǎspuns al detectorului de 0.996, iar
pentru oleatul de metil un factor de rǎspuns de 1.000.
Figura 3: Cromatograma amestecului standard de
esteri metilici SupelcoTM 37 Component
FAME Mix
Studiul posibilitatilor de dozare prin metode optice
(IR)
Pentru realizarea activitǎții 2.2. asumate privind studiul posibilitǎțile de dozare a
acizilor grași trans din
grǎsimi, au fost înregistrate și analizate o serie de spectre FT-IR ale
unor uleiuri sau amestecuri binare de oleat de metil și elaidat de metil (Figura 4).
Figura 4: Spectrele FT-IR suprapuse ale
amestecurilor sintetice de oleat de metil și elaidat de metil utilizate la calibrarea curbei de etalonare.
La marginea regiunii de amprentǎ digitalǎ a
uleiurilor se aflǎ o bandǎ caracte-
risticǎ dublelor legǎturi trans izolate (966 cm-1), datoratǎ vibrației
de deformare în afara planului a legǎturii C-H;
Pentru dozarea acizilor trans a fost
calibratǎ o curbǎ de etalonare prin înregistrarea
spectrelor FT-IR ale unor amestecuri sintetice în diferite proporții cunoscute
de oleat de metil și elaidat de metil (Figura
5).
Figura 5: Curba de etalonare (amestecuri
binare
sintetice de oleat
de metil și elaidat de metil)
Studiul posibilitatilor de dozare prin metode de
rezonanta magnetica nucleara (1H-RMN, 13C-RMN )
Pentru realizarea obiectivului 2.3. au fost
înregistrate și analizate comparativ spectrele 1H- și 13C-RMN
ale oleatului de metil și elaidatului de metil. În spectrul 1H-RMN,
atunci când dubla legǎturǎ se situeazǎ spre mijlocul catenei
(așa cum este cazul în acizii grași oleic, linolic, linolenic, eicosenoic),
semnalele protonilor olefinici apar la valori în jur de 5.30 ppm (Figura 6).
Figura 6: Detalii ale semnalelor protonilor
olefinici în spectrele 1H-RMN
ale elaidatului de metil (a) și oleatului de metil (b)
Constantele lor de cuplaj constituie o metodǎ
simplǎ de diferențiere a dublelor legǎturi cis de cele trans
în spectrele 1H-RMN, în special în cazul acizilor grași
mononesaturați. În cazul configurației cis
constantele de cuplaj sunt mai mici (6-15 Hz) fațǎ de izomerii trans (11-18 Hz).
În cazul uleiurilor vegetale (care reprezintǎ amestecuri complexe de
diversi acizi grași), semnalele corespunzǎtoare protonilor olefinici cis și trans se suprapun, iar regiunea
spectralǎ corespunzǎtoare acestora este complicatǎ, dozarea
izomerilor trans fiind practic imposibilǎ.
În cazul spectrelor 13C-RMN,
atomii de carbon situați în vecinǎtatea dublelor legǎturi cu
configurație diferitǎ apar în spectru la deplasǎri chimice diferite (Tabelul 1, date din literaturǎ,
obținute prin analiza unor spectre 13C-RMN de rezoluție înaltǎ).
Table 1:
Deplasǎri chimice în spectrele 13C-RMN corespunzǎtoare izomerilor
cis-trans.
Structura |
Deplasarea chimicǎ (δ,
ppm) |
(CH2)x-CH2-CH=CH-CH2-(CH2)y |
27-28 (cis); 32-33 (trans) |
HOOC-CH2-CH=CH- |
33-34 (cis) |
HOOC-CH2-CH2-CH=CH- |
22-23 (cis) |
-CH=CH-CH2-CH3 |
20-21 (cis); 25-26 (trans) |
-CH=CH-CH2-CH2-CH3 |
29-30 (cis); 34-35 (trans) |
-CH=CH-CH2-CH=CH- |
25-26 (all cis); 35-36 (all trans); 30-31 (cis-trans) |
În cazul spectrelor 13C-RMN înregistrate la
rezoluție 100 MHz, determinarea acizilor trans este practic imposibilǎ datoritǎ regiunilor
spectrale complicate (suprapunere de semnale) și al caracterului semicantitativ
al acestor spectre. Pentru spectre 13C-RMN
cantitative, parametrii de înregistrare ai acestora trebuie modificați
substanțial, timpul necesar pentru efectuarea unui singur experiment devenind
de ordinul orelor, metoda devenind în acest fel nerentabilǎ.
Articole publicate
Rezultatele obtinute au fost prezentate
la o serie de conferinte nationale si internationale cat si publicate in
articole de specialitate.
Conferinte Nationale si Internationale
1. Romanian Internetional Conference on Chemistry and
Chemical Engineering, RICCCE XV, Sinaia, Romania, 19-22 Septembrie 2007. Poster
Structure and Composition Determination for Romanian Vegetable Oils Using
Nuclear Magnetic Resonance Spectrscopy, Volum rezumate, pag. S-2-9 10 (ISBN
978-973-718-785-7).
2. International Conference New Trends in Petroleum
Refining, Constanta, Romania, 6-8 Decembrie 2007. Poster Fatty Acid Chains
Bearing Azo Cromophores suitable as Dichroic Dyes for Liquid Crystal Doping,
Volum Rezumate, pag. 64, (ISBN 978-973-614-410-3)
3. M.C. Todasca, N. Chira, S. Rosca, Colocviu
Franco-Român de Chimie Aplicată COFRROCA 2008, Bacau, Romania, 25-29 Iunie
2008. Prezentare orala, Létude de la Fermentation du Moût Par
Spectroscopie RMN", Volum rezumate, pag. 159 (ISBN 978-973-1833-77-4).
4. N. Chira, M.C. Todasca, A. Nicolae, I. David, N.
Ionescu, S. Rosca, ICOSECS 6 - International Conference of the Chemical
Societies of the South-East European Countries, Sofia, Bulgaria, 10-14
Septembrie 2008. Prezentare orala, Structure and Conposition Analysis of
triglycerides from Romanian oilseeds by modern techniques, Volum rezumate, pag
375.
5. M.C. Todasca, N. Chira, S. Rosca, 2nd EuCheMS
Congress, Torino, Italia, 16-20 Septembrie 2008. Poster Authenticity Study of
Some Romanian Wines by Chemometric Methods Using 1H-NMR Spectroscopic Data,
Proceedings.
6. N. Chira, M.C. Todasca, A. Nicolae, S. Rosca, Conferinta Nationala de Chimie,
Călimănești-Căciulata, Romania, 08 - 10 Octombrie 2008. Poster Natural Fatty
Acids Synthons For Alkylated Azo Dyes, Volum rezumate, pag. 41 (ISBN 978-973-750-124-0). 5.
7. Cristina Todasca, Nicoleta Chira, Niculina Ionescu,
Ionica David, Sorin Rosca, Determination of Authenticity Study For Some
Romanian Food Products by Statistical Analysis of 1H-NMR and FT-IR Data, 11th
JCF Spring Symposium 2009, 11-14 Martie 2009, Essen, Germania.
8. Nicoleta CHIRA, Cristina TODASCA, Niculina IONESCU,
Ionica DAVID, Maria STANCIU and Sorin ROSCA, Authentication of Romanian
Vegetable Oils by Multivariate Data Analysis of NMR, GC and FT-IR Spectral
Information, International Conference Chimia 2009 New Trends in Applied
Chemistry, 13-16 Mai 2009, Constanta, Romania, Volum rezumate pag. 168;
9. Nicoleta Chira, Cristina Todașcǎ, Maria Maganu, Take
Constantinescu, Sorin Roșca, Functionalization of Epoxidized Vegetable Oils, Romanian International
Conference on Chemistry and Chemical Engineering RICCCE 16, 9-12 Septembrie
2009, Sinaia, România;
10. Mihaela Balasu, Nicoleta Chira, Adriana Anghel, Ghergu
Sorina, Analysis of Fatty Acids and Lipid Peroxidation Products in Portulaca
oleracea Extracts, Romanian International Conference on Chemistry and Chemical
Engineering RICCCE 16, 9-12 Septembrie 2009, Sinaia, România
11. Maria-Cristina Todasca, Nicoleta-Aurelia Chira,
Anamaria Hanganu, Sorin Rosca, Differentiation of wines obtained through
various agro-technical methods by means of NMR and IR spectroscopy, Poster,
International Workshop Chalanges in Food Chemistry, 28-29 Mai 2010,
Constanta, Romania, Book of abstracts , pag 89-90, ISBN 978-973-614-538-4.
12. Nicoleta Chira, Cristina Todașcǎ, Dan Mihaiescu,
Maria Maganu, Sorin Roșca,
Authentification des huiles végétales par traitement statistique des
spectres FT-IR, Communication orale, Sixième Colloque Franco-Roumain
de Chimie Appliquée, 7 10 Iulie 2010, Orléans, France, volum de rezumate,
pag. 141, ISSN 2068-6382.
13. Todasca, M.C, Hanganu, A., Chira, N.A., Rosca, S.,
Grape Seed Oil Authentication Using NMR and IR Techniques, Poster, 3rd
EuCheMs Chemistry Congress Chemistry the Creative Force, 29 august 2
septembrie, 2010, Nurnberg, Germany.
14. Hanganu, A., Todasca, M.C, Chira, N.A., Rosca, S.,
1H-NMR and IR Study Of Compositional Changes In Romanian Wines Induced By
Agro-Technical Practices, Poster, 3rd
EuCheMs Chemistry Congress Chemistry the Creative Force, 29 august 2
septembrie, 2010, Nurnberg, Germany.
15. Anamaria Hanganu, Maria-Cristina Todasca,
Nicoleta-Aurelia Chira, Sorin Rosca, Influences of common and selected yeasts
on wine fermentation studied using 1H-NMR spectroscopy, Oral Presentation, 7th
International Conference of Chemical Societies from South-East European
Countries on Chemistry Beauty and Application, 15-17 septembrie, 2010,
Bucuresti, Romania.
16. Cristina Todasca, Anamaria Hanganu, Anca Anastasiu,
Nicoleta Chira, Sorin Rosca, Studiul comparativ al unor vinuri obtinute din
fructe cu vinuri rosii romanesti, utilizand spectroscopia 1H-RMN, XXXI-a
Conferinta Nationala de Chimie cu participare Internationala, 06-08 octombrie
2010, Ramnicu Valcea, Romania, Book of Abstracts, pag. 80, ISBN
978-973-750-194-3.
17. Nicoleta Chira, Cristina Todașcǎ, Aurelia Roșu,
Mihaela Nicolae, Sorin Roșca, Autentificarea uleiurilor vegetale românești din
date furnizate de spectroscopia 1H-RMN, XXXI-a Conferinta Nationala de Chimie
cu participare Internationala, 06-08 octombrie 2010, Ramnicu Valcea, Romania,
Book of Abstracts, pag. 66, ISBN 978-973-750-194-3.
18. Nicoleta Chira, Cristina Todasca, Raluca Stan, Sorin
Rosca, Autentificarea uleiurilor vegetale Romanesti, Simpozionul National cu
participare international Prioritățile chimiei pentru o dezvoltare durabilă
PRIOCHEM ediția a VI-a, 28-29 octombrie 2010, Bucuresti, Romania.
Rezultatele cercetării au fost publicate
in reviste cotate ISI cat si in reviste indexate
in baze de date
Revista de Chimie (http://www.revistadechimie.ro/despre.html)
1. M.C.
Todasca, M. Avramescu, N. Chira, C. Deleanu, S. Rosca, Study of compositional
changes in must during fermentation process using proton nuclear magnetic
resonance spectroscopy, Revista de Chimie, 2008, 59(10), p. 1101-1105.
2. R. Stan, N. Chira, C. Ott, C.
Todasca, E. Perez, Catanionic Organogelators Derived from D-Sorbitol and
Natural Fatty Acids, Revista de Chimie, 2008, 59 (3), p. 273-276.
3. N. Chira, M.C. Todasca, A.
Nicolescu, A. Roșu, M. Nicolae, S. Rosca, " Evaluation
of the Computational Methods for Determining Vegetable Oils Composition using 1H-NMR
Spectroscopy ", Revista de Chimie, 2011, 62(1).
4. N. Chira, M.C. Todasca, G.
Paunescu, I. David, N. Ionescu, M. Stanciu, S. Rosca, " Romanian Vegetable Oils Authentication By Multivariate
Analysis of 1H-NMR Data,
Revista de Chimie, 2010, acceptat in press.
5. Maria-Cristina Todasca, Laura Fotescu, Fulvia Hincu,
Nicoleta Chira, Sorin Rosca, Comparative Study of Wines Obtained Trough Different Technological
Methods Using IR Spectroscopy, Revista de
Chimie, 2010, 61(11), p. 1042-1045.
6. Maria-Cristina Todasca, Laura Fotescu, Nicoleta
Chira, Calin Deleanu, Sorin Rosca, Composition Changes in Wines Produced by
Different Growing Techniques Examined Trough 1H-NMR
Spectroscopy, Revista de Chimie, 2010, acceptat
in press.
Food Chemistry (http://www.elsevier.com/wps/find/journaldescription.cws_home/405857/description#description)
1. Anamaria Hanganu, Maria-Cristina Todasca, Nicoleta-Aurelia
Chira, Maria Maganu, Sorin Rosca The Compositional Characterization Of
Romanian Grape Seed Oils Using Spectroscopic Methods, Food Chemistry, 2011, in
press.
2. Anamaria Hanganu, Maria-Cristina Todasca, Nicoleta-Aurelia Chira,
Sorin Rosca Influence of common and selected yeasts on wine fermentation
studied using 1H-RMN spectroscopy, Journal of agricultural and food chemistry, 2011, in press.
Revista de Materiale Plastice (http://www.revmaterialeplastice.ro/despre.html)
1. Nicoleta Chira, Cristina Todașcǎ, Take Constantinescu, Sorina
Alexandra Gârea, Sorin Roșca, "Linseed Oil: A Precursor For New Crosslinked Products", Revista
de Materiale Plastice, 2010, in press.
Buletinul Stiintific
(http://www.scientificbulletin.upb.ro/?page=main)
1. M.C.
Todasca, N. Chira, C. Deleanu, S. Rosca, Romanian Wine Study Using IR
Spectroscopy in Comparison with 1H-NMR, Buletinul
Științific al UPB, Series B, Vol. 69, Iss. 4, 2007, p. 3-11 (http://www.scientificbulletin.upb.ro/Arhiva_2007/Seria-B/SeriaB-4-2007.pdf)
2. N. Chira, C. Todașcǎ, A. Nicolescu, G. Pǎunescu, S. Roșca, Determination
of the technical quality indices of vegetable oils by modern physical
techniques, Buletinul Științific al UPB, Series B,
Vol. 71, Iss. 4, 2009, p. 3-13 (http://www.scientificbulletin.upb.ro/Arhiva_2009/Seria_B/Nr4B_2009.pdf)
3. Anamaria Hanganu, Maria-Cristina
Todasca, Nicoleta-Aurelia Chira, Sorin Rosca, The compositional
characterization of Cadarca wines by comparison with other romanian red wines
using 1H-RMN spectroscopy, Buletinul Științific al UPB, 2011, in press.
4. Nicoleta Chira, Cristina
Todașcǎ, Aurelia Bratu, Mihaela Mihalache, Aurel Dorneanu, Sorin Roșca,
Examination of the Efficiency of Agrotechnical Treatments Applied to Oilseed
Plants by Chromatographic Analysis of the Fatty Acid Composition, Buletinul
Științific al UPB, 2011, in press